Je eerste indruk is altijd fout, over intuïtie en instinctieve beweging

 

Een paar weken geleden mocht ik een training geven over lidmaatschap en leiderschap. In deze training kwamen we te spreken over misschien wel de meest belangrijke taak van een leider; dat je moet kunnen omgaan met de overdrachtsfenomenen tussen jezelf en de ander. Overdracht is het herhalen van oude gedragspatronen in het hier en nu. Deze overdrachtsfenomenen bepalen o.a. je eerste indruk van de ander. En dat maakt dat je daar niet ‘blind’ op kunt vertrouwen. Een deelnemer aan de training stelde mij vervolgens de intrigerende vraag: Johan, als dit zo is, wat moet ik dan met mijn intuïtie? Kan ik nog wel vertrouwen op mijn intuïtie? Mijn antwoord op deze vraag is: Intuïtie is betrouwbaar voorbij het thuisbrengen van de instinctieve beweging. In dit blog zal ik hier verder op in gaan.

En wat is dan intuïtie? Voor mij is intuïtie hetzelfde als ‘innerlijk weten’. In de filosofie wordt dit niet voor niets intuïtief weten genoemd: ‘Iets weten zonder dat je weet hoe je het weet, een manier van weten of kennen, waarbij de waarheid inhoudelijk hetzelfde blijft, maar welke met affectie wordt benaderd. Het intuïtieve overstijgt het cognitieve, omdat je het snapt en het je direct aanzet tot actie.’ (bron: blog Roeland ten Napel). Hier kun je op vertrouwen. De vraag is alleen: wanneer heb je echt contact met je intuïtie? Of denk je dat alleen maar?

Je intuïtie wordt altijd geheel of gedeeltelijk versluierd door je eigen instinctieve bewegingen. Deze instinctieve bewegingen bestaan uit fysieke bewegingen en bijbehorende gedachten. Het zijn onbewuste reacties op het gedrag of het archetype van de ander, die onmiddellijk en onontkoombaar worden opgeroepen in de ontmoeting met de ander. Het zijn oude patronen, overlevingsmechanismen, die worden getriggerd. Het overkomt je. En dat noemen we in de psychologie ‘overdrachtsfenomenen’. Daar hebben we allemaal ‘last’ van.

Het leren herkennen van deze instinctieve bewegingen is essentieel als je effectiever en vooral waarachtiger wilt worden in het communiceren met anderen. Je kunt deze instinctieve bewegingen niet stoppen, maar je kunt je ze wel gewaarworden (fysiek) en bewust worden (mentaal). En in het steeds opnieuw gewaar- en bewust worden, kun je deze eerste bewegingen weer ‘thuisbrengen’: je koppelt jouw beweging weer aan de oorspronkelijke gebeurtenis, zodat je vrijer wordt in je waarneming. Hierdoor kun je jouw eerste instinctieve beweging laten volgen door gedrag dat je wilt en dat passender of effectiever is in de ontmoeting. Gewaar zijn en bewust zijn op je instinctieve beweging maakt ook de weg vrij naar het ‘innerlijk weten’, daar waar je intuïtie weer een betrouwbare gids wordt op je weg.

‘Intuïtie is betrouwbaar voorbij het thuisbrengen van de instinctieve beweging.’

 

Een mooie manier om jezelf en je eigen instinctieve bewegingen te leren kennen, zijn de Masker-opleidingen over de 6 karakterstructuren (archetypes), die Healthy Company Consultants incompany aanbiedt.

 

Auteur: Johan de Jong

 

 

 

Dit blog is op 31 mei 2016 ook gepubliceerd op LinkedIn.